Killars syn på tjejer

Det pratas mycket och ofta, om hur samhället påverkar oss tjejer och vilken press vi har på att se ut som modellerna i tidningarna. Jag däremot upplever en press från ett helt annat håll. Nu pratar jag från mitt, heterosexuella perspektiv. Killar, killar, killar, bröst och rumpa är visst det ända de ser (i alla fall de flesta av dem). Häromdagen hörde jag ett par killar sitta och betygsätta tjejer utifrån hur snygga de var. Vi skulle på fest på kvällen och där satt de med listan på vem som skulle komma och betygsatte dem. Att de kände att de hade rätten till att utifrån tjejernas profiler på Facebook sitta och bedöma hur snygga tjejerna var gjorde mig så irriterad. Vi ska inte vara för smala (för smala tjejer är ju inte snyggt) och inte tjocka heller för allt i världen för det går ju inte. Som bilden som cirkulerat på sociala medier skriver ”Människor förväntar sig så mycket av tjejer nu förtiden, de vill ha en tjej med: långt hår, fina ben, stor rumpa, stora bröst, ingen acne, platt mage och ett fint leende. Like damn, this ain’t no buildabitch.com”.

 

För länge sen när jag hade gjort slut med min dåvarande pojkvän så kände jag mig väldigt nere och behovet av bekräftelse var väldigt hög för mig. Vet inte om någon annan upplevt det? Jag hade iallafall inte en bunke vänner som stöttade mig och fick därför söka bekräftelse på annat håll. Det lättaste sättet att få uppmärksamhet var ju helt enkelt att puscha upp brösten och posta en bild på Instagram. Jag gick från att knappt prata med någon till att prata med tio personer på samma gång. Varför är det så? Just då kände jag mig häftig, jag kände mig sedd och det passade mig i stunden. Jag insåg snabbt att det inte var alls vad jag ville ha, ytliga killar som enbart pratar med mig på grund av vad de såg. 

 

 

 

Jag var på en fest en gång där en tjej skojade med mig om att man måste ju visa upp sina assets. Som hon sa ”Har man inte rumpa får man visa sina tillgångar där framme istället”. Och jag håller med, för sån är jag också. Men varför är det så? Går du till en fest så vill du synas, och det bästa sättet att få blickarna till dig är i nästan alla fall med lite urringning. Det märkte iallafall jag på Malmöfestivalen när jag hade ett urringat linne och den ena busvisslade, den andra kunde inte titta mig i ögonen när vi pratade och den tredje knuffade till sin kompis när vi gick förbi. Till och med USA:s blivande president delar kvinnosynen som tyvärr alldeles för många killar har. Vi tjejer ska inte behöva visa brösten eller ha en stor rumpa för att uppmärksammas, killarna måste ändra sin syn på oss tjejer. 

 

Tittar man på vilken instagram som helst så är det nästan alltid tjejen som lägger upp bilder där brösten är synliga som får flest likes av den simpla anledning att, killar är simpla. Jag säger absolut inte att man som tjej inte ska få lägga upp vad man vill för vi ska såklart alla ha ett val och vi ska inte hejda oss på grund av killarnas sexualisering. Jag skulle dock bli så glad om sexualiseringen av kvinnokroppen kunde upphöra.

 

Ber om ursäkt för ett sjukt flummigt inlägg men var bara tvungen att få skriva ner och dela med mig av detta då det gnagt i mitt huvud ett tag. 

 

 

Sofia
Skrivet: 2016-11-29,  kl. 19:39:55

Jag tycker nog du generaliserar väldigt mycket. Som du själv skriver så får man uppmärksamhet om man "visar sina tillgångar", men man måste också fråga sig vilken typ av uppmärksamhet man får. De män som enbart ser på kvinnor som sexobjekt kommer att söka sig till en kvinna som visar mer än hon döljer. Det är inte hennes fel och det skall inte hindra henne från att göra det. Trots det så är det inte jämförbart med att en man som ser en kvinna som sexuellt attraktiv automatiskt skulle se henne som mindre människa eller har mindre respekt för henne. Män och kvinnor sexualiserar varandra precis lika mycket. det är ingenting som enbart män gör av kvinnor. den enda skillnaden är att myten om att män sexualiserar kvinnor hålls vid liv då man vägrar tala om att kvinnor sexualiserar män. Det är inte fel att en man finner en kvinna attraktiv. Problemet sitter i vad han sedan gör med känslan och respekterar motparten.

Svar: Håller absolut med dig! Klart det finns kvinnor som sexualiserar män också, skrev enbart detta inlägg ur min egen synvinkel och i min omgivning är det mest killar på gymnasiet. Finns många fina killar och män där ute det säger jag absolut inte :)
Matilda Holmberg

Elin
Skrivet: 2016-11-30,  kl. 19:04:18 Blogg:  http://nouw.com/eliyn

Tack Matilda för att du tar upp detta! Kände igen mig till 1000 och kan inget annat än att hålla med. Jag blir upprörd av de jag läser men är samtidigt inte förvånad. Enligt killar på vår skola är det "mannens natur att våldta". Något är jävligt fel och det behövs ta upp 10 000 gånger till för att någon ska reagera. Tyckte inte inlägget var flummigt alls, det är när man är upprörd som man måste skriva sina blogginlägg ibland för att få ut sin ilska! <3

Du är grym och så jävla klok <3

Svar: Kan inte beskriva med ord hur glad jag blev av din kommmetar! TACK fina du <3 (Dock är det ju hemskt att man faktiskt kan känna igen sig i inlägget, men tyvärr är det ett sånt samhälle vi lever i. Och att det ligger i mannens kultur att våldta kan vara det dummaste jag någonsin hört, usch för sådana killar). Ha det bäst, kram <3
Matilda Holmberg
Ditt namn*
Kom ihåg mig?

Din email (publiceras ej)


Din blogg


Din kommentar


Matilda Holmberg, 19
Matilda heter jag och bloggar om mode, girl power, fotografering och livet. Jag har precis tagit studenten efter att ha pluggat grafisk design I tre år. Så just nu försöker jag klura ut livet helt enkelt medans jag jobbar som butikssäljare på Granngården.

Jag är en tjej som inte tar skit och det omfamnar innehållet av min blogg väldigt bra. En feminist som gillar att utmana skulle man också kunna säga. Hoppas ni stannar!