Min kropp är inte din att objektifiera

Kvinnokroppen, vi börjar med det. Kroppen som, tillskillnad från mäns ses som ett sexobjekt. Den ska ha kurvor, helst både fram och bak. Den ska absolut inte vara för stor och ska ju helst ha en snygg squatrumpa och ett par rejäla bröst. Är den ett par kilo för stor ifrågasätts det hur man ens vill gå runt i tex bikini? Kroppen som kommenteras hej vilt är just kvinnokroppen. 
 
Som jag läste häromdagen, varför kan inte kvinnorkroppen bara få vara hud, ben och blod? Varför måste den objektifieras av män och ses som ett sexobjekt? Min kropp är min och bara min. Min kropp finns inte till för mäns ögon och jag tänker absolut inte tillåta att min kropp ses som ett sexobjekt. Hud som hud, och bröst som bröst, så simpelt är det. Det finns inga ursäkter för mäns beteende när de väljer att se kvinnans kropp som ett sexobjekt. 
 
Till er som då hävdar att man som man har rätt till att kräka ut sig vad som helst om en kvinnas kropp, ni har helt fel. Ni vet inte hur kvinnan i fråga uppfattar din kommentar om hennes kropp. Min fråga till er är, vad får er att tro att det är okej att se på kvinnokroppen som ett objekt som finns till för era manliga ögon? Vad får er att tro att ni har rätten till att fälla kommentarer om kvinnors kroppar? Vi vill inte ha era äckliga kommentarer, så håll dem för er själva tack. Kom även ihåg att en tjej ber aldrig om det. Vi har rätten till att klä oss hur vi vill utan att be om era kommentarer. Vårt klädval ger inte dig som man, rätten till att busvissla elller glo ögonen ur er. Så, om ni tänker tuta eller kommentera en kvinnas klädval, gör det inte. 
 
Vår kropp definierar inte heller vem vi är. Vi är inte mindre snygga för att vi är större än tjejen på tidningsomslaget vi nyss köpte eller modellen på reklamen i busskuren. Jag är så jävla trött på dessa orimliga ideal som vi som tjejer ska passa in i. Det värsta tycker jag är att man hela tiden måste poängtera att man inte är mindre vacker för att man har några extra kilon? Varför skulle en kvinnas vikt ha något att göra med hur vacker man är? 
 
Vi borde även sluta kommentera varandras kroppar och istället kommentera det som finns på insidan. Att få höra att "wow vilken snygg kropp du har" kan vara upplyftand i stunden men att få höra "du är fantastisk" kan vara minst lika kul att höra. Jag förstår inte varför all fokus alltid måste ligga på våra kroppar? Vi matar bara på idealen och bilden av hur en kvinna borde se ut. Vi matar även hetsen som finns kring kvinnors vikt. Vi borde istället hålla ihop och hylla varandra. Tillsammans kan vi krossa dessa orimliga ideal som finns kring kvinnokroppen 
 
Begreppet "Big is Beautiful" är ett koncept jag har otroligt svårt för, av den simpla anledningen att vår vikt definierar inte vårt utseende. Vi definieras heller inte av storleken på vår rumpa eller vilken storlek på kupa vi har, och hör och häpna ni sliskiga män som kräker ur er äckliga kommentarer, nej vi uppskattar inte det och nej vi ber aldrig om det. Istället för att fokusera på vår kropp så borde vi fokusera på vad som finns bakom. Och nästa gång ni hör en kille prata om en tjej som ett objekt, ryt till om ni känner att ni vågar! 
 
2017-03-26 / 20:16:34

Sååå bra inlägg ju, you go girl!

Svar: Åh, vad glad jag blir!! TACK!
Matilda Holmberg

2017-03-29 / 21:31:02

Klockrent inlägg tumme upp

Svar: Tack!!
Matilda Holmberg

2017-03-30 / 08:05:03

Bra skrivet. Vi hade en riktigt varm och solig dag igår och jag tog på mig magtröja och shorts när jag gick och hämtade en sak på stan. Väl framme ångrade jag mitt klädval djupt eftersom så många gubbar skrek, tutade och slängde ifrån sig "komplimanger" eller plötsligt skulle stanna mig och kallprata - något som aldrig händer annars. Jag har inget emot att någon tycker min kropp se bra ut, men när folk tar sig friheten att kommentera och om dem tror att deras åsikt om min kropp ger dem rätt eller anledning att prata med mig stör mig. När gubbar på över sextio stannar, ropar och kommenterar på en knappt 30årings kropp är det bara äckligt och jag tar det inte som en komplimang. Jag mådde riktigt dåligt. Jag önskar folk kunde sluta kommentera kroppar. Kläder, accessoarer - ja, stanna mig och ge mig en komplimang, men mina lår eller min rumpa, min bröst eller min mage, är inte objekt. Du kommer aldrig få likadana oavsett diet, träningsschema eller operation, för alla kroppar är unika, så sluta kommentera! Om du vill veta vad jag köpt mina skor svarar jag gärna och jag blir glad om du tycker om dem, men min kropp har jag fötts med och den skapas av vanor och gener och är ingenting jag kan göra mycket åt utan den är vad den är och förändras obönhörligt hela livet. Låt den och mig vara ifred!

Svar: Usch vad jag blir arg av att höra historier som din... Har själv varit utsatt för det och vet hur obehagligt det kan vara. Men skönt att du står upp för dig själv, heja dig!! ❤
Matilda Holmberg

2017-03-30 / 08:29:09

Håller med, men ändå kommer hälften som läser det här meddelandet - kommentera kroppen i sina facebook och instagramflöden hos sina vänner eller följare.

Människor är dubbelmoralen persofinerad.

Svar: Håller med helt! Men det kanske ligger i baktankarna efter att man läst detta tänker jag :)
Matilda Holmberg

2017-03-30 / 08:52:05

Vilket bra inlägg!

Svar: Tack :)
Matilda Holmberg

2017-03-30 / 19:25:38

Kvinnor tittar på män precis lika mycket som män tittar på kvinnor. Det är ganska missvisande att tro att kvinnor enbart är "utsatta" för den manliga blicken eller för orimliga skönhetsideal. Båda könen är sexuella varelser och att se någon som sexuellt attraktiv är inte synonymt med att man ser den som ett objekt.
En man eller kvinna som talar om en person som en köttbit borde verkligen sättas på plats, ja. men att ge en komplimang för utseende är ingenting negativt och tar inte bort någonting från en person. Hur kan man ge en komplimang för insidan om man inte känner en människa? Hur kan det vara fel att tycka eller uttrycka till en annan människa att den är attraktiv?

Svar: Såklart ska det komma en kommentar som din. Om man tänker ge en kommentar om någons kropp utan att känna personen i fråga tycker jag att man ska låta bli. Vem vet vad hen tänker om att du kommenterar dens kropp? Hänvisar till en kommentar lite längre ner där en tjej skriver om hur hon upplevde kommentarer om hennes kropp från okända människor.
Matilda Holmberg

2017-03-30 / 20:17:06

Jag skriv uttryckligen "en komplimang" lika med någonting positivt. Det är svårt för en människa att veta hur mottagaren kommer uppfattar ens ord oavsett hur väl man menar. Det är det väldigt individuellt.

2017-04-02 / 16:01:04

SÅ himla bra inlägg, GRL PWR!!

Svar: TACK!! ❤
Matilda Holmberg

2017-04-05 / 06:49:01

Så jäkla bra!! Jag personligen vill tusen gånger hellre få komplimanger för min BRAIN eller för något jag tillverkat eller åstadkommit än för mitt utseende. Visst jag har inget emot komplimanger om mitt utseende från folk som jag redan VET gillar mig för min insida, men när främlingar kommenterar min kropp och väntar sig att jag ska vara TACKSAM över att de tagit sig friheten att döma mitt utseende så kryper det under huden på mig.

Svar: Åh vad glad och stolt jag blev över att det finns tjejer som du!! Håller med i allt du säger, och det kryper under min hud att veta att detta är vardagsmat för tjejer i allmänhet... usch för såna killar och män. Heja dig ❤
Matilda Holmberg
Ditt namn*
Kom ihåg mig?

Din email (publiceras ej)


Din blogg


Din kommentar


Matilda Holmberg, 19
Matilda heter jag och bloggar om mode, girl power, fotografering och livet. Jag har precis tagit studenten efter att ha pluggat grafisk design I tre år. Så just nu försöker jag klura ut livet helt enkelt medans jag jobbar som butikssäljare på Granngården.

Jag är en tjej som inte tar skit och det omfamnar innehållet av min blogg väldigt bra. En feminist som gillar att utmana skulle man också kunna säga. Hoppas ni stannar!